Marsipangodis

Marsipanfigurer hör julen till. Här utvecklas de till trevliga små godisbitar, smaksatta med apelsin.

Du behöver

  • 200 + 100 g marsipan
  • gul karamellfärg
  • röd karamellfärg
  • 2 tsk rivet apelsinskal
  • ca 100 g mörk choklad

Gör så här:

Cirka 50 st.

Blanda 100 g marsipan med apelsinskalet och cirka 8-10 droppar gul karamellfärg. Knåda in ordentligt så färgen blir jämn. Blanda 200 g marsipan med cirka 12 droppar röd karamellfärg och knåda tills färgen blir jämn. Dela den gula marsipanen i 4 delar och rulla ut dem till längder, cirka 1/2 cm tjocka. Dela den röda marsipanen i 4 delar och rulla ut till längder, lika långa som de gula, som knådas tills de är breda nog att rulla in de gula längderna i. Lägg varje gul längd ovanpå en röd, nyp ihop kanterna och rulla dem jämna. Skär i 2 centimeter långa bitar. Smält chokladen i vattenbad och doppa ena änden på varje bit i choklad. De kan också doppas i till exempel kokos eller hackade mandlar efter chokladen. Förvara svalt i burk med tättslutande lock.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

helgmenyn.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Laxrätter

Äppelfylld lax i ugn Lite tid att laga tar den, laxen, men med alla höstiga tillbehör gör den sig till såväl finmiddag som kall på buffé.
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...