Marsipangodis

Marsipanfigurer hör julen till. Här utvecklas de till trevliga små godisbitar, smaksatta med apelsin.

Du behöver

  • 200 + 100 g marsipan
  • gul karamellfärg
  • röd karamellfärg
  • 2 tsk rivet apelsinskal
  • ca 100 g mörk choklad

Gör så här:

Cirka 50 st.

Blanda 100 g marsipan med apelsinskalet och cirka 8-10 droppar gul karamellfärg. Knåda in ordentligt så färgen blir jämn. Blanda 200 g marsipan med cirka 12 droppar röd karamellfärg och knåda tills färgen blir jämn. Dela den gula marsipanen i 4 delar och rulla ut dem till längder, cirka 1/2 cm tjocka. Dela den röda marsipanen i 4 delar och rulla ut till längder, lika långa som de gula, som knådas tills de är breda nog att rulla in de gula längderna i. Lägg varje gul längd ovanpå en röd, nyp ihop kanterna och rulla dem jämna. Skär i 2 centimeter långa bitar. Smält chokladen i vattenbad och doppa ena änden på varje bit i choklad. De kan också doppas i till exempel kokos eller hackade mandlar efter chokladen. Förvara svalt i burk med tättslutande lock.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Äppelpremiär!

Redo för en miljöklok äppelsäsong!

Nu kommer den fantastiska tiden när träden dignar av frukt. Hemgjord äppelpaj är himmelskt gott och en miljöklok efterrätt eller fika!

Vackert gröna, gyllengula eller knallröda – nu börjar äpplena mogna runt om i landet och vi går in i en tid när det finns färska, svenska äpplen i mängder.
Äppelpajer är fantastiska efterrätter som går fort att laga på närodlad frukt och miljösnälla livsmedel. Klassisk äppelpaj, äppelpaj med kanel eller en variant med mandelmassa? Vill du ha smulpaj med havregryn eller göra äppelpaj på äppelmos? Alla passar perfekt med hemgjord vaniljsås!
Den som själv har stora äppelträd vet hur mycket frukt det blir. Gör en insats och dela med dej av överskottet! Sätt upp en lapp i närbutiken och bjud in den som vill plocka. Ta med en kasse till jobbet. Ställ ut en låda vid grinden och en lapp! Så minskar vi transporter och mängden frukt som hamnar i komposten blir mindre.
Saknar du trädgård och ser hur frukten faller från träden? Knacka på och fråga om du får plocka! Som tack för hjälpen kan du alltid bjuda på äppelpaj!

 smulpaj.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se


Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

Fettisdagen är den traditionella dagen att njuta sin semla. Och även om det idag är få som håller på den katolska fastan och laddar med fastlagsbröd så är semmeldagen någonting värt att fira. Vi älskar semlor! Hembakat är godast och en klassisk semla känns helt rätt! Är ni många till fikat är semmelkransen ett gott tips. Kanske väljer du hetvägg? En god tradition, helt klart!

 semlor.nu


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Chokladkakor

Tjusiga cookies Uppgradera dina chocolate chip cookies till finfika med cacao nibs och muscovadosocker!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...